Οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου έμαθαν την έννοια του δείκτη οξύτητας / αλκαλικότητας (pH), χρησιμοποίησαν δοκιμαστικές ταινίες εκτίμησης του pH σε ποικιλία καθημερινών διαλυμάτων που βρίσκουμε στο σπίτι μας, όπως λεμόνι, ξύδι, καθαριστικό τζαμιών, μαγειρική σόδα. Στη συνέχεια, γέμισαν δοκιμαστικούς σωλήνες με τα διαλύματα αυτά και πρόσθεσαν υγρό από κόκκινο λάχανο, το οποίο λειτουργεί ως φυσικός δείκτης. Είδαν τον διαφορετικό χρωματισμό των διαλυμάτων ανάλογα με την οξύτητα ή αλκαλικότητά τους και τα κατέταξαν από το πιο αλκαλικό στο πιο όξινο. Τέλος, οι μαθητές είδαν τη χημική αντίδραση μεταξύ οξέως και βάσεως (εξουδετέρωση) με παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα σε μορφή φυσαλίδων.







